Over deze website

Deze website is gewijd aan het leven en werk van de bijna vergeten gitarist / balalaikaspeler / dirigent / componist Leonid Petrovich Karagantcheff (1910-1990).

In 2012 ontving ik (Patrick Broekema, zie www.patrickbroekema.nl) een bijzonder geschenk. Het betrof de gitaar en het muzikale archief van de Moldavische componist/gitarist Leonid Petrovich Karagantcheff.  De 7-snarige gitaar vergezelde Karagantcheff in de jaren ’30 va de vorige eeuw op zijn wereldtournee met het Bayan kozakkenkoor en balalaikaorkest. Tijdens de tournee trad hij op voor diverse vorsten in Europa, Afrika en Azië.
De gift markeerde voor mij het begin van een bijzondere reis door de geschiedenis en muzikale nalatenschap van Karagantcheff. Het verhaal boeide mij dermate dat ik niet anders kon dan een aanvang te maken met Karagantcheff’s biografie en met de restauratie van de gitaar (deze was in zeer slechte staat).  Ook ben ik deze blog gestart om informatie te delen over de Karagantcheff gitaar (geschiedenis en restauratie) en over Leonid Petrovich Karagantcheff. Inmiddels is de gitaar, mede met behulp van crowdfunding, gerestaureerd (zie onderstaande foto van mij en de gitaar in het atelier van de gitaarbouwer). De volgende stap is het opnemen van een cd met Russische gitaarstukken gespeeld op de Karagantcheff-gitaar.

Met Karagantcheff gitaar

In de afgelopen jaren heb ik uitgebreid onderzoek gedaan naar de levensgeschiedenis van Karagantcheff, de herkomst van zijn orkest, de wereldtournee die het orkest op een cruciaal moment in de geschiedenis maakte. Het grote schrijven is nu begonnen. In de tussentijd zijn ook de spaarzame opnames van Karagantcheff gedigitaliseerd en op het Youtube-kanaal gezet (luister bijvoorbeeld eens naar de onderstaande opname).

Karagantcheff dirigeert (en zingt in) zijn compositie Serenade to you my sweet Kosha. Opname omstreeks 1953 in het voormalig Nederlands-Indië.

0 comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.